Chemia w kuchni podczas SzN 2022

30.05.2022

28 maja 2022 r. Wydział Chemii gościł uczniów Szkoły Podstawowej nr 22 w Białymstoku. Spotkanie odbyło się w ramach Spotkań z Nauką 2022. Uczniowie wzięli udział w zajęciach laboratoryjnych przygotowanych przez Klaudię Muszakiewicz i Zuzannę Rapczyńską z Koła Naukowego Chemików UwB „Pozyton” pod opieką mgr. Pawła Misiaka. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z podstawowymi metodami rozdziału substancji, gdzie mieli za zadanie samodzielnie złożyć zestaw do sączenia i następnie rozdzielić składniki zawiesiny. Ponadto, młodzi chemicy badali pH różnych roztworów i substancji, które możemy znaleźć w naszych kuchniach, w tym celu używali różnych wskaźników, m.in. wywaru z czerwonej kapusty, soku z buraka czy papierków wskaźnikowych. Uczniowie za pomocą jodyny wykrywali skrobię w produktach spożywczych. Nie mogło zabraknąć doświadczeń pokazowych, a wśród nich sublimacja i resublimacja jodu, wytwarzanie wodoru i na koniec spalanie propan-2-olu.

©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.