Wydział Prawa Uniwersytetu w Białymstoku, we współpracy z Wydziałem Chemii i Wydziałem Biologii przygotował nową propozycję w ofercie studiów stacjonarnych II stopnia. To interdyscyplinarny kierunek - KRYMINALISTYKA. O unikatowym charakterze kierunku świadczą ciekawe i innowacyjne przedmioty, m.in. entomologia sądowa, genetyka sądowa, identyfikacja i zastosowanie konopi, identyfikacja ofiar katastrof, informatyka sądowa, metodyka pracy zespołów archiwum x, oględziny miejsca zdarzenia, techniki molekularne w kryminalistyce, czy toksykologia sądowa.
W programie studiów duży nacisk został położony na zajęcia praktyczne, realizowane m.in. w pracowniach chemicznych. W laboratoriach Wydziału Chemii studenci będą wykonywać podstawowe czynności procesowo-kryminalistyczne, mające na celu wykrycie i zabezpieczenie śladów kryminalistycznych umożliwiających identyfikację sprawców przestępstwa. Zapoznają się również z nowoczesnymi metodami chemicznymi stosowanymi w wybranych dziedzinach kryminalistyki, sposobem przygotowania próbek oraz przeprowadzenia badań wraz ze sporządzeniem odpowiedniej dokumentacji.
Absolwenci kierunku KRYMINALISTYKA będą przygotowani do pracy w sektorze publicznym jako: technicy kryminalistyczni, laboranci w laboratoriach kryminalistycznych, funkcjonariusze dochodzeniowo-śledczy, operacyjni, analitycy kryminalni, pracownicy inspekcji (np. Inspekcji Ochrony Środowiska, Inspekcji Sanitarnej).
Więcej szczegółów jest dostępnych w systemie Internetowej Rejestracji Kandydatów UwB pod adresem:
https://irk.uwb.edu.pl/pl/offer/PELNE2024/programme/Pr_KRYMINALI_S2_KRK/?from=field:Krym
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.