Studenci Młodzieżowego Uniwersytetu Przyrodniczego wzięli udział w pierwszych zajęciach laboratoryjnych na Wydziale Biologiczno-Chemicznym Uniwersytetu w Białymstoku. Uczniowie klas IV-VI wykonywali eksperymenty w ramach warsztatów „Tajemnice zielonego liścia" (Instytut Biologii) oraz „Nasze domowe laboratorium - czyli chemia w kuchni i łazience" (Instytut Chemii). Uczestnicy warsztatów starali się wyjaśnić, na czym polega niezwykła zdolność roślin do przetwarzania energii słonecznej na związki odżywcze oraz co decyduje o ich niezwykłych właściwościach. Sprawdzali też, czy liście zawierają tylko chlorofil i w jakich warunkach rośliny wytwarzają tlen. Uczniowie dowiedzieli się, co kryje się pod pojęciem pH i dlaczego skala pH ma duże znaczenie w życiu codziennym. Młodzi naukowcy wykonali doświadczenia polegające na określeniu pH wybranych produktów spożywczych oraz różnych kosmetyków i środków czystości obecnych w gospodarstwie domowym. Do tego celu wykorzystali oni samodzielnie przygotowane naturalne wskaźniki pH, papierki wskaźnikowe oraz pH-metr. Swoje hipotezy, obserwacje oraz wnioski z przeprowadzonych eksperymentów uczestnicy zapisywali w „Dzienniczkach Młodego Odkrywcy”.
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.