24 stycznia 2022 r. dr hab. Agnieszka Z. Wilczewska, prof. UwB udzielała merytorycznego wparcia w kolejnym eksperymencie redaktorów Kamila Kalickiego i Andrzeja Ryczkowskiego z Polskiego Radia Białystok. Panowie sprawdzali w jaki sposób ugotować mleko aby się nie przypaliło, posiłkując się pomysłami znalezionymi w Internecie. Audycja jest dostępna na stronie radia: https://www.radio.bialystok.pl/eksperyment/index/id/209547.
28 stycznia 2022 r. dr hab. Agnieszka Z. Wilczewska, prof. UwB przedstawiła wykład pt. „Pij mleko!!! Będziesz wielki?" podczas spotkania Uniwersytetu III Wieku. Mleko to bardzo ciekawy płyn nie tylko pod względem chemicznym, a przede wszystkim jako produkt spożywczy. Wykład powstał z potrzeby oraz próby wyjaśnienia podstawowych pytań i wątpliwości: Co wchodzi w skład mleka? Dlaczego jest ono białe? Czy mleko jest rzeczywiście zdrowe? Jakie składniki znajdujące się w mleku mogą wpływać na jego nietolerancję i problemy z trawieniem? Jaki wpływ na składniki mleka ma przetwarzanie w produkty mleczne? Podczas wykładu obalono niektóre z mitów, w oparciu o najnowsze doniesienia naukowe.
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.