Warsztaty dla uczniów ze szkoły w Kleosinie w ramach Spotkań u Chemików

29.03.2018

W dniu 26 marca 2018 r. w Instytucie Chemii UwB odbyły się warsztaty dla uczniów klasy trzeciej ze Szkoły Podstawowej w Kleosinie. Dzieci poznały naturalny wskaźnik chemiczny, jakim jest wywar z czerwonej kapusty oraz miały okazję podziwiać reakcje zachodzące między kwaskiem cytrynowym, a sodą oczyszczoną w doświadczeniu nazwanym „jojo”. Potem zostały zasadzone chemiczne ogródki z kolorowymi solami nieorganicznymi w roztworze szkła wodnego i wyhodowane zostały wodorosty w roztworze siarczanu(VI) miedzi(II). Na zakończenie niespodzianką było sieciowanie PVA boraksem czyli chemiczny „glut”, który cieszył się największym powodzeniem i został okrzyknięty najlepszym z wykonanych eksperymentów. Zajęcia przygotowała i prowadziła pani dr Agnieszka Hryniewicka.

©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.